Onze Familie Historie

Genealogie van de Familie Gladdines

Print Voeg bladwijzer toe

Historie


Wie zijn onze voorouders?

Het verhaal start (tot dusver) in het zuiden van Frankrijk zo rond het jaar 1703 met de geboorte van Pierre Gledines, let op Gledines en niet Gladines. De geboorteplaats van Pierre is vermoedelijk Comiac, maar er zijn ook aanwijzingen dat hij in in 1703 in Saint-Saury geboren is.
Pierre trouwt zo rond 1729 met Marie Granouillac en krijgen twee kinderen, Andre en Anne. Marie overlijdt op 27 maart 1741 en hertrouwde Pierre op 5 februari 1742 met Marie Bennet, het gezin woonde in La Condamine een dorpsdeel van Teijssieu. Pierre en Marie krijgen zes kinderen, Marie, Jean, Jacques, Andre, Andre en nog een Andre.Drie Andre's klopt dat wel? Ja er zijn drie doop aktes gevonden met verschillende geboorte datums. Behalve van Jacques zijn we tot nu toe van de andere kinderen nog weinig te weten gekomen, behoudens de doopaktes.
Jacques is wat betreft de Nederlandse en Belgische tak, een hele belangrijke schakel in de familie.

Jacques is geboren op 20 februari 1745 in La Condamine bij Teyssieu en groeide op in waarschijnlijk zeer armoedige omstandigheden, het beroep van Jacques toen hij nog in Frankrijk woonde is nog onbekend. Aanvankelijk werd aangenomen dat Jacques een Hugenoot was, echter het is nu vrijwel zeker dat Jacques tesamen met een groep koperslagers, messen- en scharenslijpers zo rond 1770 naar Nederland emigreerde, gevlucht of mogelijk werkzoekende was.Jacques heeft de hele tocht zo'n 1000 km te voet afgelegd en vestigde zich voor zover bekend als zandverkoper in oosterhout.
De schrijfwijze Gledines veranderd al gelijk bij aankomst in Nederland in Gladines, zie ook de trouwakte. In Oosterhout ontmoet hij Janemie Widdershoven (de exacte schrijfwijze van haar achternaam is nog onduidelijk) en zij trouwden op 8 mei 1773 in oosterhout. Een kopie van de Ondertrouw- en Trouwakte kun je elders op de site vinden. Uit dit huwelijk kwamen vijf kinderen voort, Petrus, Antonia, Wilhelmus, Maria en Nicolaus. Petrus zet als enige de stamboom voort en trouwt op 6 juni 1798 met Anna Elisabeth Maes en op 26 oktober 1806 met Elisabeth van Gorp.
Uit het tweede huwelijk onstaat zoals ik altijd voor het gemak zeg de "Belgische tak" die tevens tot aan de dag van vandaag nog steeds de schrijfwijze Gladines hebben.

Op 13 oktober 1790 overlijd Janemie op de jonge leeftijd van 35 jaar. Na bijna 2 jaar weduwnaar te zijn geweest hertrouwd Jacques op 20 mei 1792 met de 38 jarige weduwe Johanna van den Heuvel.
Uit dit huwelijk kwam 1 kind ter wereld, op 13 januari 1793 werd Jacobus geboren. Dit was natuurlijk aan de ene kant een blijde gebeurtenis echter er zit ook een droevige kant aan omdat Jacques ruim twee maanden voor de geboorte van Jacobus op 1 november 1792 is overleden.Evenzo droevig is dat het huwelijk van Jacques en Johanna erg kort is geweest namelijk maar zo'n zes maanden en dat Jacques de geboorte van Jacobus niet meer heeft meegemaakt. Hier hing even de "Brabantse tak" aan een zijde draadje, omdat wanneer Jacobus niet was geboren, had ik dit verhaal niet kunnen schrijven en had er alleen maar een Franse en een Belgische tak geweest.
Opvallend is wel dat eigenlijk vanaf de geboorte van Jacobus de schrijfwijze Gladdines regelmatig op diverse aktes verschijnt en ook Jacques soms als Jacobus of Joannes wordt genoemd. Vreemd is dit echter allemaal niet omdat velen van onze voorouders niet konden lezen en schrijven, zodat bij het opschrijven van de naam, door bijvoorbeeld een ambtenaar, de schrijfwijze niet gecontroleerd kon worden.
Jacobus trouwde op 11 februari 1816 met Johanna Peeters en wordt uit dit huwelijk de stamboom van de "Brabantse tak" voortgezet. Deze tak gaat verder met als schrijfwijze Gladdines.
De beide takken breiden zich verder uit tot een niet al te grote familie.
Wanneer je zo eens door de stamboom loopt en ook eens wat aktes bekijkt dan zie je dat zeker onze voorvaderen het niet echt gemakkelijk hadden, vaak waren ze erg arm en konden veelal niet lezen of schrijven, ook zijn er enkele "Gladines" kinderen levenloos ter wereld gebracht en enkele op zeer jonge leeftijf overleden. Een ding is zeker we hebben geen "blauw bloed" en stammen niet af van een rijke graaf zoals mij in het verleden weleens werd wijs gemaakt.

De zoektocht naar je voorouders is een leuke bezigheid en gaat nog steeds door!

Eddy Gladdines

Deze site werd aangemaakt door The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.3, geschreven door Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Gegevens onderhouden door Eddy Gladdines.